Novinka z dielne FOX, znovuzrodenie bicykla Mondraker Dune a ďalšie novinky zo sveta bicyklov.

Fox predstavil nové enduro vidlice Fox s patrónami GRIP X2, GRIP X a GRIP SL, ktoré nahrádzajú staré známe patróny GRIP2 a FIT4. Nové patróny zaručujú lepšiu oporu v strede zdvihu a senzitivitu malých nerovností. Mondraker DUNE sa vracia v novom prevedení, ponúkajúc kompromis medzi ľahkosťou a výkonom elektrobicykla. Sezóna svetového pohára v zjazde bude mať 7 pretekov, vrátane novej lokality v Bielsko-Bialej.

PEREX_2

NOVÁ PATRONA OD FOXU GRIP X2, GRIP X a GRIP SL

Už sú to štyri roky od toho čo Fox predstavil novú enduro vidlicu Fox 38 s patrónou GRIP 2. Za tieto štyri roky sa toho veľa nezmenilo, až doteraz. Fox pre modely 2025 prišiel s úplne novými patrónami a ich novými logickejšími označeniami GRIP X2, GRIP X a GRIP SL, ktoré nahrádzajú staré známe patróny GRIP2 a FIT4

Prečo jednoduchosť označenia? 

Fox spojil označenia patrón s označeniami tlmičov a teda: enduro/downhill tlmiče s nastavením HSC, LSC, HSR a LSR - FOX Float X2, DHX2 a jednoduchšie nastaviteľné tlmiče FOX Float X, DHX. Správne tušíš, že patrónu GRIP X2 nahrádza patróna GRIP2 a patrónu GRIP X patróna FIT4.

V čom je teda rozdiel?

V nových vidliciach sú spodné nohy úplne rovnaké ako na predošlých modeloch až na malú zmenu v klznych puzdrach. Podstatnou zmenou prešli spomínané patróny. Nové patróny zaručujú lepšiu oporu v strede zdvihu a excelentnú senzitivitu malých nerovností. A nakoniec ešte nové zlaté farebné prevedenie spodných nôh, ktorých bude len limitovaný počet. Limitku očakávame čoskoro na e-shope, tak sleduj naše sociálne siete, aby ti ju nik nevyfúkol. 

FOX

ZNOVUZRODENIE BICYKLA MONDRAKER DUNE

Určite si ešte pamätáš na legendárnu enduro mašinu Mondraker DUNE, tento model bol vydaný v roku 2009 a bol veľmi populárny, potom v roku 2020 ho nahradil model Mondraker SUPERFOXY. Dnes sa však Mondraker DUNE vracia späť, avšak v trošku inom šate.

Kompromis medzi super ľahkým a ťažkotonážnym elektrobicyklom

Mondraker DUNE váži niečo málo pod 20kg, skrýva v sebe integrovanú 400wh baterku, ktorú je možné rozšíriť o 250Wh, vďaka Bosch PowerMore range extenderu dostaneš kapacitu batérie ako má väčšina “ťažkotonážnych” elektrobicyklov, avšak stále bude ľahký a hravý (+1,5kg, nie je súčasťou bicykla). 

Mondraker DUNE poháňa odľahčený a zmenšený motor BOSCH Performance Line SX 4. generácie so slušnými 55Nm sily a maximálnym krátkodobým výkonom 600 watov. S kombináciou 400Wh batérie a motora BOSCH Performance Line SX by si mal v pohode zvládnuť nastúpať aj viac ako 1000 výškových metrov. 

O komfortnú a zároveň dravú jazdu sa stará 170mm zdvihu vpredu, 165mm vzadu a agresívna geometria s 64° hlavovým uhlom. Mondraker DUNE je osadený vo všetkých troch stupňoch výbavy kolesami e*thirteen v kombinácií 29” a 27,5” (mullet). Vpredu biznis, vzadu párty, aj tak sa dá pomenovať takáto kombinácia. 

Mondraker DUNE XR

Ako som už spomenul, Mondraker DUNE sa bude predávať v troch variantoch, všetky tri varianty majú fully karbónový rám. Verzia XR má okrem najlepšej výbavy vyšší zdvih, elektrobicykel je osadený vidlicou Öhlins RXF 38 M.2 so 180mm zdvihu, pružinovým tlmičom Öhlins TTX22M.2 elektrickým pohonom SRAM X0 Eagle AXS, takisto elektrickou sedlovkou RockShox Reverb Stealth AXS a brzdami SRAM Code Ultimate Stealth.

Cena: 11999€

Mondraker DUNE RR

Strednou verziou výbavy je model RR. Tento model láka najnovším elektronickým radením SRAM GX Eagle AXS, vidlicou ÖHLINS RXF 38 M.2, vzduchovým tlmičom Öhlins TTX Air a brzdami SRAM Code Bronze Stealth

Cena: 9499€

Mondraker DUNE R

Najnižšia rada Mondraker DUNE R je osadená pružením FOX 38 Performance a FOX Float X Performance, pohonom SRAM GX, brzdami SRAM DB8 a dnes už samozrejmosťou aj teleskopickou sedlovkou Onoff Pija

Cena: 7999€

 MONDRAKER

NOVÁ TELESKOPICKÁ SEDLOVKA OD SDG

SDG Tellis V2 je nová teleskopická sedlovka od výrobcu SDG, ktorého poznáme najmä ako výrobcu sediel. Výrobca prináša nový inovatívny a šikovný spôsob uchytenia sedla. Sedlovka SDG Tellis V2 sa vyrába vo veľkostiach od 75mm až do 230mm. Každú verziu si však vieme jednoducho skrátiť o 5, 10 alebo 20mm vďaka systému rozdeľovacieho klzného puzdra vnútri. 

Tejto teleskopickej sedlovke sa najviac potešia dlhonohý majitelia bicyklov s krátkou sedlovou trubkou. SDG si patentovala nový systému hlavy sedlovky, ktorá je oveľa kratšia, a teda sedlovka má kratšiu dĺžku zásuvu, čiže môžeš siahnuť po sedlovke s väčším zdvihom aj napriek tomu, že máš krátku sedlovú trubku.

 SDG

AKO A KEDY SLEDOVAŤ SVETOVÝ POHÁR V ZJAZDE?

Sezóna 2024 bude poriadne nabitá, jazdcov a nás divákov čaká celkovo až 7 pretekov. Najviac potešujúcou novinkou je miesto konania druhého kola. Toto kolo sa bude odohrávať neďaleko severných hraníc Slovenska v Bielsko Bialej. Tento víkend bude sviatkom pre všetkých Slovenských zjazdových nadšencov, takže sa tam vidíme! 

#1 Fort William 3-5. máj  

#2 Bielsko-Biala 17-19. máj

#3 Leogang 7-9. jún

#4 Val di Sole 14-16. jún

#5 Les Gets 28.jún - 7.júl

#6 Loudenvielle 6-8. september

#7 Mont-Saint-Anne 4-6. október

Všetky tieto preteky môžeš sledovať na Eurosporte, cena predplatného je len 5€ mesačne. 

WORLDCUP


Toto bolo všetko z druhého článku Bajky.News, daj nám vedieť tvoj názor alebo prípadné tipy na vylepšenia na adresu info@bajky.sk. Ďakujeme.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz