Platformové „flat“ vs. nášľapné „SPD“ pedále

Buď jazdíš flaty, alebo SPD-čka. Nič medzi tým. Vec, ktorú asi nikdy nikto nerozlúskne, dokonca ani my, ale pokúsime sa aspoň do detailov ozrejmiť strasti a slasti bajkerov, ktorí jazdia tieto dva typy pedálov.

Platformové vs. nášľapné pedále. Ktoré vybrať?

Čo sú platformové (flat) pedále?

Platformové pedále sú klasické pedále ako ich poznáš z obyčajného bajku, iba trochu vytuningované. Majú oveľa širšiu nášľapnú plochu, na ktorej sú umiestnené tzv. „piny“. Tie zabraňujú šmýkaniu nohy z pedála. Platformy, slangovo označované ako flaty umožňujú okamžité zošľapnutie nohy z bajku na zem. To znamená, že sa do nich nemusíš „nacvakávať“ a tvoja noha je na pedáli voľná. Sú vhodné najmä pre všetkých začínajúcich jazdcov, pretože nevyžadujú špeciálnu obuv. Na začiatok môžeš jazdiť aj v úplne obyčajných street topánkach. Časom môžeš pokročiť na vyšší level a obuť si značkové topánky so špeciálnou ergónómiou a podrážkou, ktorá je vhodná na bajkovanie.

Flaty existujú vo viacerých prevedeniach. Majú rôzne tvary, veľkosti a farby od výmyslu sveta.

Čo sú nášľapné (SPD) pedále?

Správíš „Click“ a ideš! Nášľapné (SPD) pedále sú známe najmä vďaka profi downhillovým a enduro jazdcom, pre ktorých boli de facto navrhnuté. Keď chceš jazdiť nášľapné pedále alebo SPD-čka, musíš si zaobstarať špeciálnu obuv, tzv. tretry, ktoré majú na podrážke nacvakávací systém a ten ti umožní „obuť“ sa do pedálu tak, že sa ti noha nekĺže, a je s pedálom pevne spojená.

Systém nacvakávania sa do pedálov vynašlo Shimano v roku pána a od toho momentu začali tieto pedále meniť životy bajkerom po celom svete. Mnohí zažali hovoriť o zvýšení výkonu, ktorý dovtedy nezažili. Nášľapné pedále totiž dokázateľne umožňujú efektívnejší prenos sily do tvojho bajku.

Poznámka: Okrem SPD-čiek od Shimana existujú aj ďalšie druhy nášľapných pedálov, napríklad Mallet od Crank Brothers, ktoré majú špecifickejší systém uchopenia nohy. Od vynájdenia nášľapných pedálov sa ale v jazyku bajkerov zaužíval pojem SPD-čka, ktoré je odvodené od click-in systému od Shimana SPD (Shimano Pedaling Dynamics).

Na výber máš teda z rôznych typov nášľapných pedálov, napríklad obojstranných, alebo kombinovaných, tzn. nášľapný pedál s platformou, čo umožňuje používanie tretier aj tenisiek. Na rozdiel od flatov sú oveľa menšie.

Strasti vs. slasti: Aby si bol v obraze

Flat pedále (Platformové pedále)

+ sloboda pohybu

+ voľnejší štýl jazdenia (vhodné pre začínajúcich jazdcov)

+ nepotrebuješ špeciálnu obuv

+ vieš dať kedykoľvek dolu nohu z bajku a nedrbneš pri tom

– menšia stabilita najmä pri zjazdoch

– menej odolné voči blatu a iným špinkám

 

SPD pedále (Nášľapné pedále)

+ väčšia stabilita (ocenia najmä zjazdári a skúsenejší jazdci)

+ puto s bajkom (už viac nie mimomanželský pomer)

+ sú o čosi odolnejšie voči blatu a iným špinkám

– nevieš dať kedykoľvek nohu z bajku a keď sa ti to podarí, máš veľkú šancu, že pri tom drbneš

– potrebuješ špeciálnu obuv – tretry

– musíš rátať s tým, že naučenie sa hocikedy vypnúť nohu z pedálu chvíľu potrvá

Ktoré vybrať?

Niektorí prirovnávajú prechod z flat pedálov na SPD-čka k vyššiemu levelu jazdy na bajku. Iní zas nedajú dopustiť na flaty a nikdy by ich nemenili. Dodnes existujú jazdci, ktorí aj po rokoch nezanevreli na flaty, napríklad legenda Sam Hill s nimi rúca bedne od začiatku svojej kariéry a nikdy ich nemal potrebu vymeniť za SPD-čka. V úsekoch, kde iní brzdia mu stačí len dať nohu dole z pedála a kontrolovať prejazd svojou vlastnou rovnováhou.

Čiže odpoveď je jasná: Výber pedálov je čisto na tebe. Pokiaľ ti vyhovujú platformy, nikto sa ti nebude smiať za to, keď pri nich ostaneš aj naďalej. Ak máš ale pocit, že chceš v živote bajkovania zmenu, SPD-čka ti ju podľa nás určite zaručia. Pri jazde s nimi zapájaš iné svaly, najmä pri pohybe nohy smerom hore. Po nejakom čase si zvykneš na to, že si zacvaknutý v pedáli, nadobudneš viac sebavedomia a trúfneš si aj na náročnejšie úseky, pretože bajk ťa pri tom podrží.

Zočiarknuté, podčiarknuté. Ide predovšetkým o tvoj pocit, ako sa na bajku cítiš. Ani Sam Hill sa neocitol na bedni zo dňa na deň.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz