Slovenský pohár v endure je späť v hre a ďalšie zaujímavosti zo sveta bicyklov.

Vitaj, predstavujeme ti BAJKY.NEWS, pravidelne vychádzajúce články, v ktorých sa budeme venovať novinkám zo sveta bicyklov. Bicykle sú omnoho viac ako len kusy kovu a gumy, pre nás sú symbolom slobody, zdravia a životného štýlu. V týchto článkoch ti budeme pravidelne prinášať najnovšie správy, trendy, inovácie a zaujímavosti zo sveta bicyklov v skratke. 

Nezáleží na tom, či si začiatočník, nadšený amatér alebo skúsený cyklista, v BAJKY.NEWS si nájde niečo každý. Budeme sa snažiť ti priblížiť rôzne aspekty cyklistiky, vrátane nových technologických vylepšení, predstavení nových bicyklov, udalostí a pretekov, ako aj ďalším zaujímavým témam spojeným s bicyklovaním. 

Chceme ťa inšpirovať, informovať a pomôcť objaviť radosť a slobodu, ktorú prináša jazda na bicykli aj nám. Veríme, že každý článok ťa informuje, poteší a posunie tvoju cyklistickú vášeň ešte ďalej. 

BLOG_1

1. SLOVENSKÝ ENDURO POHÁR POKRAČUJE

Magazín Biker v utorok 26. marca vo svojom článku informoval o pokračovaní Slovenského pohára v endure. Slová organizátorov minulých ročníkov sa teda našťastie nenaplnili, avšak pohár čaká niekoľko zmien.

Tou najzásadnejšiou zmenou je zmena organizátora, organizáciu si zobral i pod seba organizátori úspešnej Hornonitrianskej enduro série a samotný magazín Biker, ktorý už má za sebou takisto pár úspešne zorganizovaných pretekov. 

Máme sa načo tešiť! Kalendár sa skladá z piatich pretekov. Prvé kolo sa uskutoční v posledný aprílový víkend v Partizánskom na Baťových trailoch. Druhé kolo bude sprevádzať BIKEFEST, ktorý hádam netreba predstavovať nikomu. V treťom kole na nás čaká nová lokalita Žilina OKO trails, tieto preteky by mali byť aj Majstrovstvami Slovenska. Na štvrté kolo sa budú tešiť aj tvoje deti, pretože ich po tréningu vezmeš do ZOO, Bojnickej ZOO. Pretekať sa bude totižto v Bojniciach. A posledné kolo už klasicky zavŕši Bratislava, avšak nie TBK, ako sme zvyknutý, ale Pezinská Baba, Babské traily.

Píš si teda do kalendára: 

27. - 28.4 Partizánske 

31.5 - 1.6 Kálnica

27. - 28.7 Žilina

21. - 22.9 Bojnice

12. - 13.10 Pezinská Baba

Organizátori sľubujú zaujímavé trate, organizáciu na úrovni a skvelú atmosféru. Určite tam nebudú chýbať ani naši jazdci z Bajky.sk Racing Teamu, tak sa vidíme medzi páskami!

Viac informácií sa dočítaš tu.

2. NOVÝ ĽAHKÝ E-BIKE MONDRAKER NEAT

Svetoznáma, uznávaná značka Mondraker pred tromi rokmi začala vývoj novej generácie e-bicyklov. Generácie e-bicyklov, ktorá redefinuje koncept horskej cyklistiky.

Silný a zároveň tichý motor, stabilný ale obratný karbónový e-bike s váhou pod 18kg. 160mm vpredu, 150mm vzadu. 360Wh batéria, 300W sily a 50Nm krútiaceho momentu motora TQ-HPR50. V priemere jazdec s 75kg, by mal zvládnuť 3-4 hodinovú jazdu s nastúpanými 1000 výškovými metrami v režimoch ECO a MID. Toto je definícia nového e-bike Mondraker NEAT.

Prvé modely čoskoro očakávame aj na našej predajni v Bratislave, takisto aj podrobnejší popis nájdeš čoskoro na našom blogu v novom článku. 

mondraker_neat

3. DOWNHILL SPECIFIC BRZDY SRAM MAVEN

Sram nedávno predstavil úplne nový modelový rád bŕzd. Momentálne najvyššiu radu CODE sťahuje z trónu nová rada MAVEN. Downhill specific brzdy s brutálnou brzdnou silou a presnosťou, pre tie najťažšie podmienky zjazdového sveta. 

Brzdy vyšli v troch modelových radách a to najvyššej Maven Ultimate, strednej Maven Silver a najnižšej Maven Bronze. Sram vypustil do sveta aj špeciálnu sadu Maven Expert Kit limitovaný na 2000 kusov nepredajných na eshopoch, ale iba v predajni. 

V Expert kite sa nachádzajú dve brzdy so špeciálnou červenou úpravou povrchu strmeňov (predná, zadná), sada 4 brzdových kotúčov HS2 (220mm, 200mm, 200mm a 180mm), 4 páry brzdových platničiek (2 páry organických a 2 páry metalických), 2 adaptéry pre 200 a 220mm rotor a nakoniec profesionálna odvzdušňovacia sada SRAM na minerálny olej. Áno, minerálny olej, SRAM Maven takisto ako aj modely SRAM DB8 používajú minerálny olej. 

Rozdielnosti medzi modelmi Ultimate, Silver a Bronze sú rovnaké ako pri modeloch so starším označením RSC, RS a R. Pričom R je nastavenie vzdialenosti páky (Reach adjustment), S je Swinglink prepákovanie páčky a C je nastavenie ako ďaleko začne páka zaberať (Contact adjustment). 

Dvaja naši jazdci z tímu Bajky.sk Racing Team majú už tieto brzdy nahodené na svojich bicykloch, tak snáď ti čoskoro dáme aj podrobný review.

sram_maven

 

4. NOVÁ ENDURO/ZJAZD MAŠINA ATHERTON BIKES S.170

Značka Atherton Bikes od svojho začiatku berie výrobu bicyklov tak trošku po svojom. Nie je tomu inak ani pri ich novom modeli endurovej mašiny Atherton S.170. 

Oproti predchodcovi je tento model celý z hliníka postavený technikou “lug and tube” a teda “oko a trubka”, ide o techniku skladania rámu z viacerých častí, namiesto zváraných spojov používajú “CNC machined” jednodielne kusy (lugs), ktoré spájajú medzi sebou trubkami (tube). 

Keďže absentuje potreba zvárať jednotlivé časti do seba, výrobca používa na tieto rámy hliník 7075, ktorý by mal mať o 70% menšiu únavu materiálu (fatique performance) a o 70% vyššiu pevnosť v ťahu (tensile strenght) oproti variantám, ktoré je možné zvárať. Na základe tohto ponúkajú na rámy doživotnú záruku.

Bicykel je na mullet setupe (29” vpredu 27,5”) so 170mm zdvihom vzadu a 180mm vpredu. Neštandardné na tomto bicykli je aj to, že je dostupný až v 12-tich veľkostiach, ku ktorým majú špeciálnu kalkulačku, a tá ti vyráta presne, ktorá veľkosť ti sadne.

12 veľkostí a tri druhy výbavy: S.170.1, S.170.2, S.170.3.

S.170.1

Najvyššia rada osadená najvyššiou radou pruženia od značky Rockshox (ZEB Ultimate a Super Deluxe Coil Ultimate) pohonom SRAM X01 a brzdami Hayes Dominion A4.

S.170.2

Stredná rada má pruženie FOX Performance (FOX 38 Performance, Fox Float X2 Performance), pohon SRAM GX a brzdy Hayes Dominion A4.

S.170.3

Najnižšiu radu A.K.A “Social paket” tlmí Rockshox Domain R vidlica spolu s Deluxe Coil Select tlmičom, poháňa SRAM NX groupset s GX prehadzovačkou a radením a brzdia rovnako ako pri obidvoch predošlých modeloch brzdy Hayes Dominion A4.

Cena štartuje na £4,800 a končí na £5,999 čo je v prepočte cca 5600€ a 7000€.

atherton_bikes

Toto bolo všetko z prvého článku BAJKY.NEWS, daj nám vedieť tvoj názor alebo prípadné tipy na vylepšenia na adresu info@bajky.sk. Ďakujeme.

 

 LOGO_2

 Autor: MAREK MLICH 27.3.2024

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz